Organizm człowieka nie działa zero-jedynkowo. Nie ma tylko zysków lub samych strat związanych z określonym działaniem. Przykładowo, w krótkim horyzoncie czasowym intensywny trening może zwiększać szansę zachorowania, a patrząc z perspektywy kilku miesięcy, zwiększa odporność na infekcje bakteryjne. Szczególnie istotne są także inne barwniki [...]
Apetyt na różne produkty w momencie, kiedy akurat chcemy zapanować nad swoją dietą i trochę schudnąć, może być sporą przeszkodą w utracie kilogramów. O ile sięgniemy po jakiś ulubiony produkt od czasu do czasu, to nic się nie stanie, jeśli jednak ciągle będziemy ulegać zachciankom, to może być nieciekawie. Jak walczyć z zachciankami? Przede [...]
Od kilkunastu lat tłumaczę w opracowaniach, iż pozornie te same produkty, w istocie oddziałują inaczej na organizm człowieka. Najlepiej znany przykład to ryż brązowy i biały. Różnią się wpływem na glikemię oraz stężenie insuliny. To samo dotyczy makaronu, który gotuje się kilka minut, a wymagającego dłuższej obróbki termicznej, bułek i chleba [...]
[...] to bogactwo wartości odżywczych (m.in. błonnika, magnezu, witamin z grupy B i żelaza) i świetne źródło roślinnego białka. Zarówno suszone, jak i konserwowe strączki mają długi okres przydatności do spożycia, co czyni je najlepszym niepsującym się produktem spożywczym do przechowywania w kuchni. Pewnie mało kto wie, ale fasolę w puszkach [...]
Jeśli Twoja dieta opiera się głównie na produktach przetworzonych, prawdopodobnie dostarczasz za mało potasu. Potas jest, obok sodu, magnezu i wapnia, jednym z głównych elektrolitów obecnych w naszych komórkach. Potas jako elektrolit, odpowiada za utrzymanie odpowiedniego napięcia elektrycznego na błonach komórkowych oraz za przekazywanie [...]
Wakacje dobiegają końca, wiele osób wraca do szkół, uczelni czy pracy - z tego powodu pojawia się często pytanie, jak radzić sobie z dietą? Gdy w wakacje mamy mnóstwo czasu wolnego i łatwo jest nam zagospodarować część dnia na szykowanie posiłków i spożywanie ich na świeżo lub nawet podczas wyjazdu dużo łatwiej jest znaleźć czas niżeli podczas [...]
[...] często jest to nieświadome działanie, bez kontroli spożywanych kalorii, co w konsekwencji może spowodować przyrost masy ciała (szczególnie że najczęściej wybierane przekąski mają dużo cukru i tłuszczu). A jak wiadomo, nadwaga i otyłość prowadzą do kolejnych problemów zdrowotnych takich jak cukrzyca, choroby serca i wiele innych. W jaki sposób [...]
Kiedyś nie zdawano sobie sprawy, jak wielką rolę w rozwoju licznych chorób odgrywa stan zapalny, w tym przewlekły, o niskim natężeniu powiązany nadmiarem tkanki tłuszczowej. Szczególnie chodzi o tłuszcz zgromadzony w głębszych warstwach tułowia (wisceralny), a nie tylko pod skórą. Podsumowanie Należy dążyć do wyeliminowania z diety produktów [...]
Każdy wie, że żywność typu fast food jest niezdrowa — a może raczej każdy powinien to wiedzieć. Tak czy inaczej, świadomość społeczeństwa wzrasta i to się chwali. Nie oznacza to jednak, że restauracje oferujące tego typu posiłki bankrutują. Mają się całkiem nieźle, a widząc, jak ten rynek się rozrasta, można co najwyżej złapać się za głowę. Co [...]
[...] ilości zjadanej przetworzonej żywności, która zawiera ogromne ilości soli. Drugim powodem jest duża ilość cukru i innych ulepszaczy smaku i zapachu. Wszystkie te dodatki mają negatywny wpływ na zdrowie metaboliczne, co wiąże się także z zaburzeniami ciśnienia. Zjedz trochę czekolady Zjeść czekoladę, skoro należy unikać cukru? Tak, ale nie [...]
[...] weganami. Składanie jaj to naturalny proces dla kur, który nie jest uważany za szkodliwy czy krzywdzący da zwierzęcia, dlatego niektórzy ludzie jedzący produkty roślinne nie mają problemu także z ich jedzeniem. Co ty w ogóle jesz, pewnie samą sałatę? Weganie to nie "sałatożercy", chociaż z pewnością to zielone warzywo jest przez nich lubiane. [...]
[...] rzeszy kobiet. Straciły one niestety kontrolę nad własnym odżywianiem. Zabrnęły w ślepą uliczkę, z której nie potrafią znaleźć wyjścia. Ich dni dzielą się na te kiedy trzymają dietę i te kiedy mają niekontrolowane napady na stos jedzenia. Takie zachowanie wymaga pomocy specjalistów: psychologa i psychiatry, lekarza, a także dietetyka, który [...]
[...] wegetariańska-absolutna Dieta surowo zabrania spożywania wszelkiego białka pochodzenia zwierzęcego. Jadłospis sprowadza się więc ogólnie do warzyw i owoców, które nie mają dostatecznej ilości potrzebnego dla organizmu białka. Taki system odżywiania powoduje niedobory tego składnika, które mogą okazać się szkodliwe dla organizmu, zwłaszcza [...]
[...] orzechach i nasionach (roślin oleistych). Ich spożycie jest korzystniejsze dla organizmu niż tłuszczów nasyconych. Także powinniśmy ograniczyć spożycie tłuszczów, ponieważ mają one największą wartość kaloryczną ze wszystkich składników pokarmowych i ich ograniczenie może przynieść tylko korzyści. 4. Witaminy. Ich obecność umożliwia [...]
[...] głównie z tych produktów ! Bierzemy się za rozpisanie diety: Układamy sobie dietę Jak ułożyć dietę? Zaczynamy od wyliczenia swojego zapotrzebowania kalorycznego, tylko mając te właśnie dane jesteśmy w stanie sensownie podejść do tematu. Pamiętajmy też że układamy dietę nie raz na zawsze i potem trzymamy się tego, musimy umieć reagować na [...]
1 Niektórzy badacze mają niezbite dowody, że istnieje ścisły związek między grupę krwi a charakterem oraz predyspozycjami zdrowotnymi. Grupa krwi zdradza, jakie choroby nam zagrażają. "Mam to we krwi" - obecnie wydaje się, że to coś więcej niż tylko normalne powiedzenie. Krew, ten tajemniczy płyn, krążący w tysiącach kilometrów tętnic, żył oraz [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] i nie stosuję cukru (w formie sypanej oczywiście, zdaję sobie sprawę z jego istnienia w spożywanych pokarmach). Nie używam masła (zamiast tego twarożki lub serki topione – mają dużo mniej kalorii i mają smak) Dietę oraz suplementy rozpisałem na dni treningowe i nie treningowe, chodzi tu oczywiście o dni treningu siłowego, dni z treningami [...]
Może nie jeszce ale jeszcze ( w temacie) Warto to przeczytać,a przedewszystkim stosować. Arytykuł dla tych co maja dylemat, CZEMU MI NIE IDZIE NA...(OMA, DEKA, META ITP) Odżywianie a sterydy Dariusz Szukała Sterydy. Kilka słów refleksji Stosowanie środków anaboliczno-androgennych (SAA) przynosi spore efekty, stwarza możliwość zdobycia masy i [...]
[...] – ani dla Twojej psychiki, a tym bardziej dla Twojego zdrowia ogólnego. Może to nie zbyt częsty scenariusz, ale można spotkać byłych kulturystów, którzy teraz są otyli,mają cukrzyce typu II czy wiecznie walczą z utrzymaniem bebzona w ryzach. Jeżeli to Cię nie przeraża,nie widzisz nic złego czy świetnie dajesz sobie rade w takiej [...]
[...] tłuszcz w pokarmach i starają się za wszelką cenę dorównać chińskim wieśniakom. Nawróceni na mięsożerność oskarżają biały chleb i zmuszają się do jedzenia wyłącznie mięsa, mając nadzieję, że dzięki temu zrzucą brzuchy. Zwyczajni obywatele poddają się i jedzą to, na co mają ochotę, czyli na przykład pochłaniają pączki, które popijają colą. [...]